Neděle 8.11.2009

13.11.2009 22:19

Dnes jsme si s dětmi chtěli připomenout sv. Anežku. Před mší svatou jsem si ofotil pro děti obrázek sv. Anežky z omalovánek „Čeští svatí“ (Talafantová Č., Čeští svatí, Kartuziánské nakladatelství, Brno 2009) a na zahradě nasbíral podzimní různobarevné listí.
Před mší svatou má ve velkém refektáři zkoušku schola, a poté, co odejde do baziliky na mši svatou, tak máme s jednou kytarou krátkou písničkovou vložku s nejmenšími dětmi. Jsou jim rozdány nejrůznější rytmické nástroje a zpíváme 3 písničky. Největším hitem je píseň Děti v Africe s místně aktualizovaným textem:
Děti z Krompachu,
maj pustý kostel,
ale v neděli opouští postel
Ref.
Protože když se sejdou v neděli,
tak se veselí.
Aleluja, Hosana, tancujem,
Ježíše Pána milujem!

Děti ze Světlé,
bydlí pod Luží,
hory a vítr mají pod kůží.
Ref.


Po písničkách jsme vybarvovali obrázek s Anežkou, o které jsme si během malování vyprávěli. Ten jsme pak nalepili na velké čtvrtky. Takto vzniklý široký rám obrázku jsme namazali lepidlem a nalepili naň podzimní listí. Jeden z obrázků jsme dokonce stačili dodělat do obětního průvodu. Druhý převelice toužila dodělat Sára, takže jsme z baziliky do refektáře odcházeli ještě před přijímáním (nyní visí na nástěnce).
Programu se účastnili 3 děti, 1 spalo v kočárku, další dvě se společně s maminkou snažily účastnit více bohoslužby, takže se zapojily pouze do vybarvování obrázku se sv. Anežkou. Také nutno podotknout, že mladší z těchto dvou holčiček měla po mši svaté křest. Program tedy pro děti končil až po křtu, protože jedna ze zkoušených písniček byla vybrána právě k tomuto účelu.
Během agapé, které potom následovalo, zahrála Bára (a Sam a Sára) dětem maňáskové divadlo.
Reflexe:
Hudební začátek je již vyzkoušený a dětmi velmi oblíbený. Na další program reagovalo každé dítě jinak. Sáře se to moc líbilo a po odchodu do baziliky lpěla na tom, že si obrázek dodělá. Miriam byla rozjetá z rytmického zpívání a od začátku si stěžovala, že ji to nebaví (také obrázek nedodělala) a raději si hrála s holčičkami neúčastnícími se programu (strávila s nimi dva dny na chalupě). Na druhou stranu je asi důležité, aby se děti takto během programu nerozptylovaly. Samuela vybarvování nebavilo a flákal to, aby mohl co nejdřív pracovat s listy a lepidlem (na což se moc těšil).

Karel
 

Vyhledávání

Kontakt

Nové webové stránky najdete na www.centrumzdislava.eu