Zprávy z farnosti

21.10.2012 18:12

23.9. 2012 jsme slavili mši svatou s dětmi a drakiádu na Horní Světlé. Mši svatou jsme sloužili ve světnici jedné z místních chalup, kam se vešlo 32 slavících (z toho 16 dětí). Po mši svaté následovalo agapé spojené se společnou hostinou a poté jsme vyrazili pouštět draky. Bohužel, tak jako i v minulých letech, i letos nám příliš nefoukal vítr, a tak draka ve vzduchu delší dobu udrželi jen zdatní běžci… 
28.9. 2012 jsme společně oslavili svátek sv. Václava, patrona české země.
30.9. 2012 Při příležitosti svátku svatého Václava jsme si udělali výlet do Rovenska pod Troskami, kde jsme navštívili krásně opravený kostel sv. Václava, ve kterém je celoročně vystavený betlém vyřezaný  z lipového dřeva. Tento betlém je dílem místního faráře, který se mimo svou práci věnuje dřevořezbě a z takto získaných peněz financuje opravy kostela. Hned vedle kostela stojí rarita svého druhu, dřevěná zvonice z roku 1630 s obrácenými zvony. Zvony prý byly umístěny srdcem vzhůru kvůli jedné místní rebélii, avšak po některých úpravách je místní lidé začali uvádět v pohyb šlapáním. Zvon, který je uchycen na čepu, se odjistí a zvon se zváhne dolů. Přišlapáváním se zajišťuje rytmika zvonění i konečná fixace zvonu v původní poloze srdcem nahoru.       
11.10. 2012 jsme měli přípravnou schůzku s lektorkami komunitního divadla. Seznamovací schůzka všech pracovních skupin je 25.10. 2012 od 17:30 v refektáři dominikánského kláštera v Jablonném v Podještědí. Všichni jsou srdečně zváni!
Zkoušky budou 2x měsíčně od listopadu 2012, premiéra bude 1. května 2013.  Německojazyčná skupina se bude scházet  ve čtvrtek od 17:30 – 19:00, dětská skupina (začne zkoušet až od ledna 2013) v pátek od 15:30 – 17:00, českojazyčná skupina(y) v sobotu dopoledne. Uvítali bychom jakoukoli spolupráci na tomto nevšedním projektu. Kontaktní email – karel.spal@gmail.com  
13.10. 2012 jsme měli čest přivítat v rámci mezinárodního hudebního festivalu Lipa musica u nás v bazilice vokální soubor Martinů Voices. Koncert nesl název „Boží milost pro Zdislavu“ a byl zároveň tečkou za letošní poutní sezónou v Jablonném v Podještědí. Zazněli renesanční a raně barokní polyfonie, písňové skladby Clauda Debussyho, pěvecky velmi náročné skladby Jana Nováka i ozvěžující Garden od Boba McFerrina. Špičkové provedení sboru a strhující výkon dirigenta Lukáše Vasilka, jakož i geniální využití akustických možností baziliky vytvořily zážitek, na který přítomní posluchači jistě dlouho nezapomenou. Lze jen litovat, že návštěvnost byla oproti minulým ročníkům Lípy Musicy o něco nižší. Každopádně organizátorům patří velké díky a již se těšíme na příští ročník.
15.10. 2012 jsme mezi s sebou uvítali  našeho „staronového“ bratra Zdeňka Angelika Mičku OP, který k nám přichází ze Střelic u Brna. P. Angelik je uznávaným varhaníkem a skladatelem duchovní hudby, takže se těšíme, že hudební úroveň liturgie jeho přispěním bude u nás vzkvétat.
27.10. 2012 s blížící se zimou a dlouhými zimními večery zahajujeme opět filmové exercicie, tj. diskuze nad promítnutými filmy. Letošní cyklus nese  téma „Paměť Sudet“ a prvním filmem byl  Habermannův mlýn. Dále plánujeme v tomto cyklu promítnout film Alois Nebel, Zánik samoty Berghof, ale v záloze jsou i další např. Ves v pohraničí nebo Nástup, záleží také na vašich přáních. Neváhejte vznést podnět na adresu karel.spal@gmail.com. Další promítání bude 17. 11. opět v 18. 00.

Vyhledávání

Kontakt

Nové webové stránky najdete na www.centrumzdislava.eu