Neděle 1.11.2009

13.11.2009 22:21

Program začal hudební vložkou s nejmenšími dětmi. Tentokrát se sešlo sedm předškoláků a měli jsme od minule připravené obrázky na sklo, respektive na skleničky od přesnídávek, kompotů, zavařenin atd. Obrázky se měli sloupnout z fólie a nalepit na skleničky. Do skleničky se vloží svíčka a je hotová lampička, se kterou se půjdeme odpoledne modlit na místní opuštěné německé hřbitovy.
Vzápětí se ukázal problém – není fólie jako fólie. Z tzv. „eurodesek“ šly obrázky snadno sundat, zatímco z tvrdších desek to možné nebylo. Naštěstí se našlo řešení (bylo však výrazně pomalejší než slupování z eurodesek). Obrázky se vystříhly nůžkami a na skleničku se nalepily opačnou stranou (tj. folií k sobě). Celkem jsme vyrobily asi 40 lampiček. Obětní průvod jsme stihli na poslední chvíli. Každé dítě v obětním průvodu neslo dvě lampičky (bohužel jsme nestihli svíčky zapálit) a tam si je přebral dopředu informovaný kostelník-ministrant na velký tác. V ohláškách byli účastníci mše svaté vybídnuti, ať si po mši svaté zajdou do sakristie a převezmou si lampičku vyrobenou dětmi a během „dušičkových“ návštěv hřbitova, ať se pomodlí na nějakém opuštěném hrobě.
Po společném obědě jsme společně navštívili hřbitov v Rynolticích, v pondělí již individuálně po rodinách i hřbitovy v Jablonném v Podještědí a na Krompachu.
Reflexe:
Kromě problému s odlupováním obrázků byly všechny děti 100 % zaujaty. Škoda, že jsme nestihli lampičky rozsvítit do obětního průvodu (připomenutí Světla Kristova). Bylo by to efektní a děti by to zaujalo. Společný nedělní oběd v restauraci jsme si též užili, rozsvěcování lampiček na hřbitově v Rynolticích probíhalo za opravdu nepříjemného počasí, ale na děti tato modlitebně-světelná aktivita působí až magickým dojmem. 

Karel

Vyhledávání

Kontakt

Nové webové stránky najdete na www.centrumzdislava.eu